ההתנסות של הפרט, התהליכים הקבוצתיים וכוח הקבוצה- הם הגורמים שמניעים לשינוי.
קבוצות טיפוליות לחיזוק מיומנויות חברתיות הינן הדרך היעילה ביותר להתמודד עם קשיים חברתיים אצל ילדים ומתבגרים.
הקבוצה הטיפולית הינה מיני קוסמוס של הסיטואציה החברתית האמיתית שהילד חווה בחיי היום יום שלו במסגרות השונות : החינוכית, המשפחתית או החברתית. בכל אלה נדרש הילד למשימות חברתיות מגוונות שכוללות הצטרפות למשחק, המתנה בתור, התמודדות עם הפסדים, עמידה בכללי משחק, ביטוי מותאם של רצונותיו ועוד. בקבוצה הטיפולית יחווה הילד או הנער, את כל אלה, אך בתנאים של "חממה". הקבוצה הטיפולית מהווה מקום בטוח ומוגן המכוון לתהליכי שינוי מתוך הכלה ואמפתיה. זהו מקום שבו הילד או הנער יכולים לבטא עצמם ולקבל משוב מיידי. ניתנת להם ההזדמנות להתבונן ברגשותיהם מול תחושותיהם של האחרים, כמו גם בהשלכות שיש להתנהגותם על עצמם ועל חבריהם. כל זאת במקום בטוח ולא מאיים.
בטיפול הקבוצתי תהיה התייחסות של המנחה הן ברמה הפרטנית והן ברמה הקבוצתית. תינתן שימת לב לכל ילד וילדה ולהתנהלות שלהם בתוך הקבוצה, אך עיקר ההתייחסות תהיה לדינאמיקה בין החברים בקבוצה. המנחה יפעל לעידוד התנסויות רגשיות, לאינטראקציות של כאן ועכשיו, למעורבות בחוויותיהם של האחרים וללמידה מההתנסויות המשותפות. הקבוצה היא מעין מעבדה שבה ניתן לראות כיצד הילדים מתנהלים במערך החברתי. נראה את הקשיים שעולים, נשקף להם ונכוון אותם להתנהגות מותאמת, נאפשר להם להתאמן בקבוצה על האסטרטגיות שלמדו, כך שיוכלו לקבל משוב הן מילדי הקבוצה והן מהמנחה. נוכחות איש מקצוע מאפשרת לילד לטעות, ללמוד, להתנסות וליישם התנהגות מותאמת באווירה בטוחה שמכוונת לצרכיו.
התוכניות הקבוצתיות לשיפור כישורים חברתיים, שאנו מציעים במכון האביב, עוסקות בהיבטים החברתיים שהילד נחשף אליהם בחיי היום יום. הקבוצה מזמנת למידה והתנסות משותפת ומהנה, ומאפשרת לילד לבטא עצמו, לרכוש מיומנויות חדשות ולהתאמן עליהן במסגרת קבוצתית קטנה בהנחיית איש מקצוע. העבודה בקבוצה עשויה לזמן חוויות של שינוי והצלחה ובכך לתרום לדימוי העצמי. הפעילות בקבוצה מכוונת ללמידה של כישורים חברתיים ומעניקה מסגרת חברתית תומכת וחוויה מתקנת של הנאה ממפגש ומקשר.
מיהם הילדים שעשויים להיתרם מהתוכניות הקבוצתיות שלנו:
ילדים שמרגישים דחויים, ילדים שמתקשים לתקשר עם בני גילם, שמגיבים בתוקפנות פיזית או מילולית, ילדים שמתבודדים ונמנעים ממגעים חברתיים. ילדים שמתקשים לחכות לתורם או מתקשים להפסיד במשחק, ילדים שסובלים מאימפולסיביות או מקשיים בוויסות רגשי והתנהגותי .אם זיהיתם שהילד שלכם נמצא באחת מהקטגוריות האלו, יש לנו תוכניות עבורכם.