ביופידבק וחרדת מבחנים
ביו-פידבק הוא טיפול מוכח מחקרית בחרדה, קשיי ויסות, הפרעת קשב וריכוז ובעיות התנהגות. דרך התמקדות במדדים גופניים כמו מוליכות עורית (GSR – Galvanic Skin Response) ותנודתיות קצב לב (HRV – Heart Rate Variability), ניתן לקבל אינדיקציה למצב הרגשי והמנטלי של המטופל. מחקרים קודמים מצאו שביופידבק הינו טיפול יעיל בחרדה, ובפרט בחרדת מבחנים, בקרב תלמידי תיכון וחטיבה. עם זאת, לא נעשה מחקר מקיף בקרב סטודנטים באוניברסיטאות. מטרת המחקר הייתה לבחון כיצד טיפולי הרפיה דרך ביופידבק מסייעים להפחתת תסמיני חרדה ושיפור ביצועים אקדמיים, בקרב סטודנטים באוניברסיטה. המחקר התבצע על מדגם רחב של 233 סטודנטים, אשר חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת (קבוצת הניסוי) עברה טיפולי ביו-פידבק, הרפיית שרירים ודמיון מודרך במשך 12 שבועות בעוד שהקבוצה השנייה (קבוצת הביקורת) לא עברה טיפול כלל. במהלך 12 השבועות, נמדדו המדדים הבאים בזמנים שונים:
- תנודתיות קצב לב (HRV) כאינדיקציה להרפיה וויסות רגשי
- חרדה: נמדדה באמצעות שאלונים
- ביצועים אקדמיים: נמדדו דרך 3 מבחנים שעברו המשתתפים במחקר
לאחר 12 שבועות של טיפול ביופידבק, נצפתה ירידה משמעותית ברמות החרדה ועלייה בביצועים האקדמיים בקרב המשתתפים בקבוצת הניסוי. מגמה זו באה יחד עם עלייה במדד הHRV, שמהווה אינדיקציה לתחושת שלווה ושקט נפשי. בקרב קבוצת הביקורת, מגמה זו לא נצפתה כלל. הגרף מתחת מתאר את מגמת השיפור בביצועים האקדמיים בקבוצת הניסוי (הקו הכחול) לעומת קבוצת הביקורת (הקו האדום).
לסיכום, ניתן לומר כי הסטודנטים שהשתתפו בתכנית הטיפולית של הביופידבק, הראו שיפור במדד קצב הלב (HRV) המקושר להרפיה ולוויסות רגשי, לאורך 12 השבועות של התכנית הטיפולית. שיפור זה הופיע יחד עם ירידה בתסמיני חרדה ועלייה בביצועים אקדמיים לאורך 12 השבועות, ממצאים אשר מחזקים את התוקף של הטיפול בביופידבק בתסמיני חרדה.
תומצת על ידי יותם דלאל
סטודנט לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית
Aritzeta, A., Soroa, G., Balluerka, N., Muela, A., Gorostiaga, A., & Aliri, J. (2017). Reducing anxiety and improving academic performance through a biofeedback relaxation training program. Applied psychophysiology and biofeedback, 42(3), 193-202.