מהי יכולת רגשית? זהו שילוב של הבנת הרגשות והיכולת לווסת את הביטוי והחוויה הרגשית. יכולת זו כוללת ניהול יעיל של רגשות, מודעות לרגשות, התאמה של הרגש לסיטואציה ויכולת לבטא רגשות בצורה מותאמת.
לדוגמא: חבר קילל את דני בגן, דני נעלב ופגוע, זה מתאים לסיטואציה כי מדובר בחבר של דני. ביטוי מותאם של רגשות מתייחס לדרך שבה דני מבטא את העלבון שלו. האם דני מכה ונושך את הילד שקילל אותו? האם דני בוכה ומסרב לכל פעילות בגן ? או האם דני אומר לחבר שקילל : "אני לא רוצה להיות חבר שלך, כי אני כועס עליך?" . מה נראית לכם ההורים, הדרך המותאמת ביותר לביטוי העלבון בסיטואציה הזו? בודאי שהאפשרות השלישית.דני נעלב, כועס וממליל את הרגשות שלו. הוא גם יודע שכרגע הוא לא רוצה להיות בחברתו של הילד המקלל. תפקידנו ההורים הוא לשקף לו את הרגשות שלו ובשום אופן לא לתת לו להרגיש רע איתם. משפט כמו " זה ממש לא נעים/פוגע איך שהוא התנהג", עדיף על פני " אל תעשה עניין, מה הוא כבר אמר לך" וגם על פני משפט כמו "בפעם הבאה תקלל אותו בחזרה".
יכולת רגשית חיונית להתפתחותו התקינה של הילד, מהווה את הבסיס ליכולות לימודיות וחברתיות, מנבאת הצלחה, מנבאת שיתוף פעולה ומעורבות ובהמשך יחסים חיוביים עם דמויות סמכות והנאה מהשהייה במסגרת חברתית או לימודית. יכולת הויסות הרגשי אצל ילדים בגיל הרך מאפשרת להם לפנות אנרגיה שתשמש אותם להשגת מטרות חברתיות ולימודיות. ילדים שהינם בעלי הבנה רגשית ויכולת לקרוא רגשות בסיטואציות טעונות, יש להם יתרון בקבוצת השווים היות והם מסוגלים לקיים אינטראקציות בינאישיות מותאמות לסיטואציה ולמצב שבו נתון הילד שמולם. הרגישות של ילדים אלו וההיענות שלהם לבני גילם הופכת אותם לאהודים הן בקרב הילדים והן בקרב המבוגרים.
חשוב שתדעו הורים יקרים, האינטראקציות שאתם יוצרים עם ילדיכם מגיל צעיר הן הבסיס להתפתחותו הרגשית. אתם ההורים, יכולים לסייע לילדיכם לפתח את היכולות הרגשיות שלהם, וכדי שתוכלו לעשות זאת, ראשית חשוב שתהיו ערים לעמדות ולאמונות שלכם. מה אתם חושבים על הבעת רגשות, מהי החוויה הרגשית שלכם במצבים טעונים ואיך זה משפיע על התגובות שלכם. נדרשת מכם היכולת לנהל את הרגשות שלכם ולהגיב לרגשות הילדים בצורה מיטבית, כך תוכלו להוות עבורם דוגמא שתשמש אותם במצבים חברתיים במסגרת החינוכית, בחברת הילדים ואף בחייהם כבוגרים. הזיהוי וההבנה של הרגשות שלכם ושל אחרים בסביבתכם, שבאים לידי ביטוי באמצעים לא מילוליים כמו הבעות פנים או שפת הגוף והיכולת שלכם להמליל אותם עבור ילדכם, היא דרך מצוינת לעודד את ההתפתחות הרגשית של ילדיכם.
שלושה מנגנונים ישמשו אתכם בפיתוח יכולות רגשיות וחברתיות אצל הילדים שלכם.
מודלינג (דוגמא אישית) – הדגמה של שיח רגשי חיובי, ויסות והבנה רגשית שלכם יצרו אוירה שמעודדת למידה רגשית באמצעות חיקוי.
תגובות התנהגותיות לרגשות– תגובות תומכות ברגשות שהילדים שלכם מבטאים, מתקשרות ישירות לביטוי רגשי חיובי אצלם ולהבנה של רגשות.
חינוך רגשי (למידה)– צרו הזדמנויות לשיח רגשי . השיח הרגשי מאפשר לילדים ללמוד ולהתאמן בהבעת רגשות בדרך בונה. כך ירכשו כלים ומיומנויות לביטוי ולויסות של רגשות שליליים