פרק מס' 3 בסדרת כתבות על אלרגיה למזון.
חשיפה למזון שעבר אפיה בטמפרטורה גבוהה. חשוב לציין שסוג זה של טיפול מתאים רק לילדים עם אלרגיה לחלב וביצים. גישה זאת מנצלת את העובדה שמרבית חלבוני החלב והביצים מתפרקים בחום גבוה ולכן אצל חלק ניכר מהילדים האלרגיים למזונות אלה לא תהיה תגובה בצריכה של מזון המכיל מרכיבים אלה בתנאי כמובן שעברו אפיה מתאימה. גישה זאת יותר קלה לביצוע ולא דורשת הכנות רוקחיות של כמויות מדודות מזעריות של המזון בצורתו הטבעית ולכן אין צורך במספר כל כך גדול של אנשי צוות. העובדה שהחלבון מפורק גורמת לכך שכ 80% מכלל הילדים האלרגים לחלב פרה או ביצים מצליחים לצרוך מזונות אלה ללא תגובות כלל או תגובות קלות בלבד. חשוב לציין שאחוז התגובות האנפילקטיות והצורך במתן אפיפן בטיפול זה הוא נמוך.
אחרי החשיפה המוצלחת הראשונה (נעשית בד"כ במרפאת חוץ בהשגחת הרופא המטפל כמובן) הילד צריך להמשיך לצרוך כמות דומה של עוגה אפויה/ מאפין/ עוגיות על בסיס יומי כדי להמשיך ולשמור על מצב של חוסר תגובה. אין ספק שגישה זאת משפרת את איכות החיים (חסל סדר עוגת יום הולדת נפרדת לילד האלרגי לחלב וביצים וברב המקרים גם ניתן לצרוך את המזונות המסומנים "עלול להכיל" ), מגדילה את מגוון המזונות שניתן לתת לילד וישנם גם דיווחים שחשיפה כזאת מאיצה את התהליך הטבעי של ההתגברות על האלרגיה כפי שמופיע אצל כ 80% מכלל הילדים האלרגים לחלב פרה או ביצים. יתרון נוסף שאין צורך לחכות עד גיל 4 שנים אלא ניתן להתחיל בחשיפה כזאת גם מגיל שנה!
לאחרונה פרסמתי (בשיתוף פעולה עם 2 בתי חולים בארץ) את הממצאים שלנו בעיתון מוביל בתחום האלרגיה. התוצאות של החשיפה לחלב אפוי היו מאוד מעודדות ולכן כיום גישה זאת מוצעת גם בבתי חולים נוספים בארץ. כאמור חשוב שוב להדגיש שטיפול זה מתאים רק לילדים עם אלרגיה לחלב פרה וביצים. מזונות אחרים כמו: בוטנים, אגוזים, שומשום ודגים לא מכילים אלרגנים רגישים לחום ולכן לא מתפרקים באפיה בטמפרטורה גבוהה!!
לסיכום, ישנן 2 גישות לגיטימיות לטפול באלרגיה למזון וכל החלטה חייבת להיעשות בשיתוף פעולה עם ההורים ואם ניתן גם הילד/הנער האלרגי. בכל מקרה יש צורך להיות במעקב צמוד של רופא האלרגיה שלכם.
מאחל לכולנו רק בריאות!